Pedodonție

Home / Servicii / Pedodonție
 Pedodontia

Pedodontia

PEDODONTIA este specialitatea stomatologica ce are in vedere profilaxia si tratamentul afectiunilor specifice dentitiei temporare si a dentitiei permanente la adolescent.

Copiii prezinta necesitati si probleme dentare diferite fata de cele ale adultilor, fiind nevoie sa fie tratati, de preferinta intr-o ambianta care ii vor face sa se
simta in largul lor.

La o prima vedere, dintii de lapte pot parea lipsiti de importanta, avand in vedere ca oricum vor cadea si vor face loc dentitiei permanente. Insa tocmai din acest motiv trebuie sa fie sanatosi: integritatea si sanatatea unui dinte de lapte asigura sanatatea dintelui permanent care ii va lua locul. In plus, doar o dentitie corect aliniata va permite copilului sa mestece normal, sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa si o buna functionalitate a aparatului dento-maxilar.

Foarte important!

Este gresit sa ii spunem copilului: „haide sa mergem la dentist acum, cata vreme caria este mica si nu ai nevoie de injectie!„, va fi greu sa ii explicati ca aceasta procedura este inofensiva, atunci cand va avea nevoie. Dar puteti spune: „daca esti cuminte, doctorul iti va face o injectie, ca sa nu simti nimic„. Asftel o procedura obligatorie, dar pe care este cel mai probabil ca cel mic sa o refuze, ca o injectie, va fi acceptata mai usor daca este prezentata sub forma unei recompense.

Un mediu placut si prietenos dublat de metode de tratament putin traumatizante, reprezinta principalele atu-uri pentru care copiii (re)vin cu placere in cabinetul nostru. Consideram ca prima vizita a copilului la cabinet trebuie sa fie distractiva, educativa si mai ales, sa creeze o impresie pozitiva.

La adolescenta problemele dentare capata alte forme. Copiii dumneavoastra devin mai preocupati de aspectul fizic si implicit de fizionomia dentara. Daca pana acum poate ati neglijat malpozitiile dentare e posibil ca ei sa-si doreasca sa poarte aparate pentru a-si alinia dintii pe arcada. Pentru aceasta va trebui sa va prezentati cu ei la un cabinet stomatologic, pentru o eventuala trimitere la un ortodont..Inghesuirile dentare pot fi produse si de aparitia molarilor de minte care incep sa erupa de la 16 ani si imping in dintii deja aflati pe arcada pentru a-si crea spatiu. Se recomanda o supraveghere de specialitate a eruptiei molarului de minte deoarece poate produce inflamatie gingivala, durere precum si alte afectiuni mai grave. In cazul in care arcadele nu ii permit eruptia deloc, el ramane inclus la nivel osos si atunci poate impinge in radacina celui de-al doilea molar aflat pe arcada, caz in care se recomanda extractia. Intotdeauna este de dorit ca la dureri la nivelul ultimului molar sau in spatele sau sa va prezentati la un consult stomatologic. Extractia molarului de minte nu este o interventie care sa puna probleme majore pentru pacient, insa neefectuarea ei la timp poate duce la complicatii.

Adolescentii in general consuma bauturi acidulate sau fumeaza. Acestea impreuna cu o alimentatie dezechilibrata produc afectarea ireversibila a smaltului atat sub forma discromiilor dar si a intensificarii activitatii carioase sau de depunere a tartrului. Este necesara inlaturarea prin igienizare profesionala a petelor de pe smalt si a tartrului . Educatia pentru o igiena riguroasa cu un periaj corect, ata interdentara si apa de gura trebuie facuta intr-un cabinet stomatologic. Medicul trebuie sa stabileasca daca smaltul poate fi supus unei albiri chimice fara ca acesta sa fie afectat in timp, de aceea nu va recomand albirea la domiciliu fara asistenta de specialiate.