Prevenție

Prevenția
Stim cu totii ca este mult mai usor si mai putin costisitor sa prevenim caria dentara sau inflamatia gingivala decat un tratament stomatologic complex al eventualelor complicatii survenite prin nedepistarea la timp a leziunior oro-dentare….
Terapiile de prevenire reprezinta astfel baza ingrijirii dintilor, si un mijloc de a evita multe dintre neplacerile ce tin de sfera dentara. Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar si estetic – prin indepartarea tartrului si a bacteriilor de la nivelul dintilor se va spori confortul general in cavitatea orala, aspectul estetic se va imbunatati considerabil.
Cum se efectueaza la domiciliu o igiena corecta a dintilor?
Periajul dintilor constituie mijlocul fundamental de indepartare mecanica a placii bacteriene si a celorlalte depozite.
Periajul trebuie sa cuprinda toate zonele arcadelor dentare. Se recomanda inceperea cu regiunea molara a unei arcade, pe fetele vestibulare sau orale, inconjurand arcada pana la punctul inceperii periajului. Acelasi procedeu se aplica si la arcada antagonista pana sunt periate toate suprafetele accesibile. Ultima suprafata periata va fi cea ocluzala( de contact cu arcada antagonista).Periile de dinti se prezinta sub o varietate de forme , marimi, textura a periilor, lungime , aranjament, pentru a fi corelate cu nevoile individuale ale fiecarui pacient.
Nu se pot curata insa complet suprafetele dentare doar prin periaj; pentru un control fidel al placii el trebuie suplimentat prin mijloace care curata spatiile proximale( interdentare) sau celelalte zone inaccesibile periajului.
In acelasi timp este necesar si masajul gingival. Adjuvantele folosite pentru curatarea spatiului proximal sunt: matasea dentara, stimulatoarele, periutele interdentare.
Pentru un zambet sanatos este suficienta igiena orala efectuata doar la domiciliu?
Pentru un efect garantat, acest regim administrat la domiciliu trebuie suplimentat de o ingrijire dentara preventiva profesionala asigurata in cabinetul stomatologic. Principalele afectiuni dentare, caria si boala parodontala sunt sarace in simptome in stadiile incipiente si sunt greu de detectat in timp util de catre o persoana neavizata.
De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist cel putin odata la sase luni, pentru a putea surprinde si trata din timp diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora.
Procedurile stomatologice de profilaxie includ:
- indepartarea placii bacteriene si a petelor(periaj profesional, profi jet)
- detartraj supragingival si subgingival;
- fluorizare topica;
- consiliere nutritionala pentru controlul afectiunilor dentare;
- instructaj de igiena orala – tehnici de periaj, folosirea atei dentare si a periutelor interdentare;
- sigilare santuri si fosete;
- aplicare de agenti desensibilizanti pe dentina;
- mentinatoare de spatiu.
Ce este detartrajul?
Detartrajul reprezinta indepartarea tartrului (pietrei) de la nivelul dintilor naturali sau artificiali si curatarea suprafetelor acestora supragingival si subgingival. Detartrajul dintilor este indispensabil, deoarece tartrul, la fel ca si placa dentara, favorizeaza aparitia cariilor si afectiunilor parodontale.
Cu ajutorul acestui dispozitiv, care utilizeaza apa, aer si pulbere de bicarbonat de sodium se indeparteaza petele, placa si depozitele moi de pe suprafata dintilor. Datorita pulberii usor abrazive de bicarbonat, se realizeaza in acelasi timp si lustruirea suprafetelor igienizate.Este de asemenea foarte util si pentru curatarea eficienta a lucrarilor fixe.
Ce este tartrul?
Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale. Suprafetele dentare cele mai expuse la tartru sunt cele care se afla in fata canalelor excretoare ale glandelor salivare, adica fetele linguale ale incisivilor de inferiori si fetele bucale ale molarilor de superiori.
Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros .
Pe langa tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete extrinseci, in acelasi timp oferind o senzatie de “curatenie”.