Protetica

Home / Servicii / Protetica
 Protetica

Protetica

Dintii care lipsesc de pe arcadele dentare trebuiesc inlocuiti din multiple motive:

  • aspectul fizionomic
  • aparitia bolii parodontale si cariilor ca urmare a migrarii dintilor din proximitatea spatiilor libere
  • afectarea sistemului digestiv prin scaderea eficientei masticatorii
  • redistribuirea fortelor pe dintii ramasi pe arcada si ca urmare suprasolicitarea acestora cu forte masticatorii ce duce in timp la uzura lor avansata
  • perturbarea ocluziei deoarece dintii din apropierea spatiului liber se pot inclina si pot migra vertical si orizontal afectand modul in care se inchid dintii de sus cu cei de jos, precum si articulatia temporo-mandibulara.

Realizarea unei restaurari protetice include pe langa actul terapeutic propriu zis elaborarea unui diagnostic si plan terapeutic corect, o eventuala terapie parodontala adecvata, prevenirea aparitiei unor defectiuni ulterioare si mai ales o educatie sanitara specifica domeniului.

Numarul dintilor restanti, topografia lor pe arcada dentara precum si lungimea bresei ( spatial ramas liber) decid de multe ori optiunea spre un anumit tip de restaurare protetica( fixa sau mobila).

PROTEZAREA FIXA se ocupa de restaurarea dintilor cu leziuni coronare si refacerea continuitatii arcadelor dentare intrerupte, prin piese protetice( confectionate in afara cavitatii bucale) din metal, polimeri, materiale composite, ceramica sau combinatii ale acestora.

Diferitele materiale pe care le avem astazi la dispozitie pot reproduce cu o fidelitate remarcabila atat cromatica cat si aspectul dintilor naturali. Restaurarile metalo-ceramice redau pana in cele mai mici detalii elementele morfologiei dentare, anuland imaginea de dinte inlocuit.

Mergand pe linia solutiilor nemetalice ce ocupa din ce in ce mai mult teren in practica medicala actuala, restaurarile integral ceramice  satisfac atat exigentele biomecanice cit si pe  cele estetice. Au indicatii pentru cerinte estetice crescute si pentru brese reduse in regiunea frontala.

PROTEZELE MOBILIZABILE: daca se pierde un numar din ce in ce mai mare de dinti se apeleaza la protezele mobilizabile.

Astfel protezele scheletate, prin elementele de mentinere,sprijin si stabilizare fac trecerea insesizabila, de la restaurarea fixa la cea mobila. Acestea rezolva o gama larga de edentatii partiale prezente la cele mai diverse varste.

PROTEZA MOBILA (TOTALA) este utilizata in protezarea edentatiilor totale (absenta tuturor dintilor de pe o arcada sau ambele)

Protezele mobilizabile indiferent de tipul lor, sunt realizate pentru fiecare pacient in parte, respectand particularitatile anatomice ale cavitatii bucale. Initial sunt resimtite ca un obiect strain oricat de bine realizate ar fi; ulterior, dupa o scurta perioada de adaptare majoritatea persoanelor nu le mai realizeaza prezenta in cavitatea bucala.